Δήλωση βλάβης:   2262028333

Τμ. Καταναλωτών:    2262022547

ΔΕΥΑΘ - ηλεκτρονική εξόφληση λογαριασμών

Θήβα, 22-03-202

 

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

 

Στις 22 Μαρτίου 1992 στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Σκοπός να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης του πολύτιμου αυτού αγαθού, να κατανοήσουμε ότι είναι επιτακτική η βιώσιμη διαχείρισή του ώστε να διασφαλιστεί για τις επόμενες γενιές.

Η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση των υδάτινων πόρων από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, απειλούν την ποσότητα και την ποιότητα του νερού, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για λελογισμένη χρήση και για λήψη μέτρων προς αποφυγή μόλυνσης των υδάτινων πόρων.

Τη σημερινή ημέρα επισκιάζει ο νόμος για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Το διακύβευμα  είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού. Σύνθημα της σημερινής ημέρας θα πρέπει να είναι ʺΤο νερό είναι δημόσιο αγαθόʺ.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει να παραμείνουν οι μόνοι πάροχοι του πολύτιμου αγαθού που λέγεται νερό. Ο έλεγχος της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει ν’ ανήκει στην Πολιτεία και στα Αρμόδια Υπουργεία και μόνο. Το νερό ως δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να καταστεί προϊόν ανταγωνισμού. Η σημασία του ως δημόσιου αγαθού έχει αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς και συνθήκες.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν ανάγκη επιτέλους επίλυσης των καίριων προβλημάτων τους για να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες του πολίτη, εξασφαλίζοντας επάρκεια και ποιότητα νερού. Η πολιτεία οφείλει να τις οπλίσει με προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία τους. Η πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ώστε η ωφέλεια να μετακυληθεί στους πολίτες.

Χαιρετίζοντας τη σημερινή ημέρα καθίσταται σαφές ότι το νερό είναι και θα πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, η διαχείρισή του θα πρέπει να παραμείνει στην Αυτοδιοίκηση και στις Δ.Ε.Υ.Α. οι οποίες είναι οι μόνες που μπορούν να διασφαλίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Το νερό είναι πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα.

         

Για το ΔΣ της ΔΕΥΑΘ

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Βόλης

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΎΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΗΒΑΣ

Θέση «Χοροβοϊβόδα», Άγιοι Θεόδωροι, Θήβα

Τ.Θ. 30, Τ.Κ.322 00

Αρ. Πρωτ. 19

Θήβα, 09 Μαρτίου 2023

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΘΗΒΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στην 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας στις ΔΕΥΑ για την Πέμπτη 9/03/2023 και από ώρα 11:00 μέχρι την λήξη του ωραρίου στις 15:00 που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕ-Δ.Ε.Υ.Α. αντιτασσόμενοι στην επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση των νερών που επιχειρείται μέσω της ΡΑΑΕΥ και των ΣΔΙΤ.

Με αιφνίδιο τρόπο και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν από το κλείσιμο της Βουλής τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για ελάχιστες μέρες το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Αυτές της ημέρες συζητείται το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, παρά τις επίσημες και δημόσιες αντιρρήσεις όλων των θεσμικών φορέων (ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ).

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο που θέτει τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού με συνοπτικές διαδικασίες, λίγο πριν την λήξη της θητείας της.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΘ υψώνουν σήμερα δυνατά τη φωνή τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό και ζητούν τη συστράτευση στον αγώνα αυτόν όλης της κοινωνίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές απέδειξαν περίτρανα ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας! Δεν μπορεί να παραβλέπουμε ότι η ΡΑΕ είναι αυτή η ρυθμιστική αρχή που δεν κατάφερε να επιβάλει χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο!  

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν! ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ!

Αντιβαίνει στο Σύνταγμα κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος. Έχει κατοχυρωθεί ξεκάθαρα ότι το νερό ανήκει σε όλους τους πολίτες και δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει.

Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το νόμο 1069/1980, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων η οποία θα επιβάλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, θα αποφασίζει για έργα και υπηρεσίες, θα αποφασίζει για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ.

Η ιδιωτικοποίηση των νερών επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρώπης και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα, το σύνολο των χωρών αυτών επανέφερε την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους.

Οι ΔΕΥΑ απέδειξαν ότι όχι μόνο παρέχουν φθηνό, και σε πολλές περιπτώσεις ευπαθών ομάδων δωρεάν, πόσιμο και καλό νερό, αλλά μέσω των εισπραχθέντων τελών, ανταποδίδουν με έργα στους δημότες τους εξασφαλίζοντας τους υγιεινό πόσιμο νερό!

Έχουν εκτελέσει έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και αφαλάτωσης 19 δις ευρώ απορροφώντας μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τομέας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ποιο αναπτυγμένες χώρες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ΔΕΥΑ.

Οι ΔΕΥΑ έχοντας ηθικό καθήκον απέναντι στην ιστορία τους επιτείνουν τον αγώνα τους κατά της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου και κάνουν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φορείς να συμπράξουν και να ορθώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού να τοποθετηθούν δημόσια, να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, να το καταψηφίσουν!

Καλούμε όλους τους τοπικούς άρχοντες, το Δήμαρχο, την Αντιπεριφερειάρχη, αντιδημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, καθώς και όσους κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού!

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να διατρανώσουν μαζί μας την αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του νερού, να διαφυλάξουμε το νερό ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο κοινωνικό αγαθό για τις επόμενες γενιές!

 

Ζητούμε από όλα τα ΜΜΕ να προβάλουν τον αγώνα μας
για την
απόσυρση

του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού!

Λήψη απόφασης ΔΣ ΔΕΥΑ ΘΗΒΑΣ 47/2023 περί παροχής στήριξης στην Ανακοίνωση της ΕΔΕΥΑ για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στη ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ (ΡΑΑΕΥ).

Καταφορτώστε την απόφαση από εδώ.

Η ΔΕΥΑ Θήβας ενημερώνει τους κατοίκους της Θήβας, ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την επισκευή της σοβαρής βλάβης που προκλήθηκε σήμερα το πρωί στο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή του Πυριού.

Η πλήρης αποκατάσταση της βλάβης και η ομαλή υδροδότηση της περιοχής αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στις 9:30 μ.μ.